NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Poznati učenici i profesori vinkovačke gimnazije

Ispis PDF

Mr.sc. ZLATKO VIRCMr.sc. ZLATKO VIRC, povjesničar i magistar arheologije, profesor. Rođen u Vinkovcima 19. rujna 1937. Pošao u Vinkovcima u osnovnu školu, u Zadru je završio gimnaziju i Filozofski fakultet, grupa povijest-arheologija.
Zaposlio se na vinkovackoj Gimnaziji kao profesor povijesti i latinskog 1963. Predavao do 1970., tada prelazi u vinkovačku Općinu na razne prosvjetne dužnosti, od Zavoda za prosvjetu, SIZ-a kulture, Komiteta za društvene djelatnosti i druge. Tu je radio do 1989. Utemeljitelj je vinkovačkog Arhivskog spremišta Hrvatskog državnog arhiva Osijek (1988.) gdje radi kao arhivist-specijalist do umirovljenja 2003. godine.
Poznavajući kulturnu povijest grada i njegove suvremene potrebe, dok je radio u
Općini Vinkovci, zagovarao je i ostvario otkup ostavština muzikologa Slavka Jankovića, slikara Ivana Domca, pjesnika Vladimira Kovačića, akademika i kipara Vanje Radauša, te vodio borbu da se sacuva nuštarski vlastelinski dvorac Khuen-Bellassyevih od propasti.
...
Sudjeluje u radu arheoloških i povijesnih kongresa i skupova aktualnim priopćenjima i radovima. Jedan je od najzaslužnijih za prijenos posmrtnih ostataka bana J. Šokčevića s bečkog groblja na vinkovačko groblje 2002.

Izvor: Josip Šarčević, prof., Poznati učenici i profesori vinkovačke gimnazije

 

Komentiranje za ovog članka više nije moguće.


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix