NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Zvonimir Holik - Bajo, čuveni osječki i zagrebački veslački trener

Zvonimir Holik - Bajo

      Rođen u učiteljskoj obitelji u Đurđancima, nakon završetka osnovne škole u Nuštru, 1956., maturirao je u gimnaziji u Osijeku. Holik je odlučio nastaviti školovati se, privremeno je odselio u Zagreb i upisao studij psihologije i šumarstva, a diplomu je stekao na Šumarskom fakultetu.

      Još kao gimnazijalac, Holik je pokazivao svestranu sklonost prema sportu, igrao je odlično i nogomet i odbojku, da bi se, ipak, priklonio veslanju, i to u donjogradskoj Dravi.           Tijekom prve godine studiranja, pak, branio je boje nekadašnjeg Veslačkog kluba Lokomotiva, a potom Mladosti u čijim je čamcima ostvario svoje najbolje natjecateljske rezultate osvajavši u četvercu bez kormilara i osmercu, naslove seniorskog prvaka Hrvatske i bivše SFRJ. Istodobno, uz studij i veslanje, Holik se veoma mlad prihvatio trenerskih obveza u Mladosti, uspješno upijavši bogato znanje i iskustvo mentora Stjepana Župana - Štefa. Popularni Bajo, od 1960. do 1963. opet je u Osijeku i ističe se kao trener članova matične Drave, da bi se potom vratio u Zagreb i pridonosio veslačkom usavršavanju mladih “mladostaša”, gdje je također utisnuo snažan veslačko-trenerski pečat.
      Uslijedio je, 1968. godine, njegov definitivni povratak u Osijek, gdje je od te jeseni pa do konca 1972. obnašao dužnost profesionalnog trenera VK Osijek, koji je prerastao u današnji Iktus. Budući da je popularni Bajo, inače u slobodnom vremenu strastveni “hakler” i belotaš, imao posebnu sposobnost animiranja mladeži, osim brojnih članova dotadašnjih klubova Borac (s Pampasa) i Drava (iz Donjega grada) sjedinjenih '67 u jedan veslački klub, u novosagrađenom domu u središtu Osijeka okupio je i jedan posve nov kadar pravih početnika. Pod njegovim nadzorom, a uz pomoć nekolicine nešto starijih veslača u svojstvu instruktora, ubrzo su Osječani počeli osvajati medalje i naslove prvaka RH i SFRJ, pri čemu je Bajo mentorski značajno pripomogao i usavršavanju kasnije istaknutih trenera Iktusa. Upravo na taj način, Holik je sveukupno postavio stručne temelje na kojima počiva niz kasnije stvorenih sjajnih generacija Iktusa, s uspjesima na domaćoj i međunarodnoj veslačkoj sceni.
      Omiljen kao osoba, Bajo se '73 zaposlio u struci i napustio trenerski posao, ali Iktusu zapravo nikad nije okrenuo leđa. Bio je višegodišnji član klupske uprave, a godinama smo ga susretali na osječkim regatama u svojstvu predsjednika tehničke ili komisije za organizaciju natjecanja, s tim što je zauvijek zapamćena njegova neprekinuta uloga veslačkog učitelja, mentora i savjetnika. I nadasve istinskog prijatelja i zaljubljenika u veslanje, kakva će ga zauvijek pamtiti ne samo vršnjaci, nego i brojne generacije veslača u Osijeku i Zagrebu.

Izvor: Glas Slavonije

 

Komentiranje za ovog članka više nije moguće.


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix