NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Umetanje fotografija unutar članka

     Za početak, za one koji su novi u ovome.

     Snimljene fotografije s fotoaparatom ili očitane (scanned) fotografije imaju neku svoju veličinu (zauzeće prostora na tvrdom disku) koja može biti vrlo neprikladna za uporabu na Web stranicama, prvenstveno radi vremena njihovog učitavanja na stranicama. Najčešći oblici korištenih fotografija (u daljnjem tekstu - slika, ne moraju to biti samo fotografije) su sa nastavkom JPG, PNG, GIF (npr. xxxxx.jpg). To su sažete (komprimirane) slike koje su prikladnije za njihovo postavljanje na stranicama. Imaju dobre osobine prikaza, te se skoro i ne primjećuje njihova razlika u odnosu na one koje su nesažete (npr TIF, BMP, posebice RAW (koji profesionalci koriste poradi daljnje obrade).

pixel (px) - najsitniji slikovni element (točka)
megapixel (Mpx) - milijun slikovnih elemenata
Primjer: Za kameru sa 2048×1536 elemenata
senzora kažemo da ima "3.1 megapixela"
jer je 2048 × 1536 = 3,145,728.

     Današnji fotoaparati snimaju vrsne fotografije veličina 5, 10< megapiksela (MP ili Mpx) što znači da njihova veličina (zauzeće) i nije baš prikladna za postavljanje na stranice. Današnji najpovoljniji omjer slike je 640px X 480px ili obrnuto (vodoravno - okomito) za uvećani prikaz na stranicama (naravno, sve to ovisi o veličini zaslona i podešenoj razlučivosti). Stoga ih je poželjno smanjiti na prihvatljivu veličinu vodeći računa i o drugim posjetiteljima stranica koji imaju manju razlučivost zaslona. Eee, a sad koliko to zauzme prostora na disku, to je neka druga priča, malo zamršena te ju sada ne mogu ukratko objasniti. Zauzeće prostora se mjeri u bitima ili bajtima (megabitima, megabajtima, gigabajtima). Po nekoj logici pixel i bit imaju istu vrijednost, ali bajt ili megabajt sa megapixelima se ne može uporediti. Jer, 1 bajt čini slog od 8 bitova i tu prestaju upoređivanja. (Postoje tu još i neka adresiranja (16-bit, 32, 64- bitna,..) Te još nešto, i još, bla, bla. Uglavnom, cilj nam je da slika na koncu ne zauzme više od 0,5 Mb (megabajta) prostora na disku, sve veće vrijednosti idu na uštrb brzine otvaranja (prikaza) slike i same stranice.

     Obradu slika (smanjivanje, obrezivanje, uravnoteženost, razna poboljšanja ili dotjerivanja) možete uraditi s besplatnim programima kao što su Picasa, Microsoft Office picture manager i slični. (To spada u drugu problematiku.) 

Nadam se da ću imati vremena izraditi i postaviti video sa postupcima umetanja slike u neki članak.

 

Komentiranje za ovog članka više nije moguće.


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix