NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Platforme i otvoreni standardi

E-pošta Ispis PDF

      Joomla! se pokreće na skoro bilo kojoj platformi uključujući Windowse, Linux, nekoliko Unix inačica, Apple OS/X platformi. Joomla! ovisi o PHP-u i MySQL bazi podataka poradi upravljanja i isporuke dinamičkog sadržaja.

      Minimalni zahtjevi su:

  • Apache 1.x, 2.x ili novija inačica
  • PHP 4.3 ili novija inačica
  • MySQL 3.23 ili novija inačica

      (Imajte na umu da je ovaj dokument napisan u kolovozu 2008 g., tako da gore navedeni zahtjevi mogu biti promijenjeni radi stalnog unaprjeđivanja i izdavanja novijih inačica.)

      Može se pokrenuti na zamjenskoj poslužiteljskoj platformi kao što je Windows IIS - koja ima svoje inačice  PHP-a za obradu stranica i SQL za upravljanje bazom podataka - ali zahtijeva dodatno podešavanje za ispravan rad Joomle!. A i nije besplatna. Ustvari, odabirom pružatelja Web domaćina (Web Hosting), birate i platformu, koje su najčešće Apache ili Windows IIS. S time da ova prva je besplatna i koristi se u skoro 60 % svih poslužitelja (servera). Windows IIS platforma zauzima oko 25% svih poslužitelja.

      Neki pojmovi:

      SQL (Structured Query Language) - računalni jezik za izradu upita, upravljanje, brisanje... iz relacijskih baza podataka

      MySQL - besplatna inačica baze podataka, razvijana pod pokroviteljstvom SUN Microsystems.

      PHP (Hypertext Preprocessor) - skriptni jezik koji se najčešće koristi u izradi Web stranica

      Apache HTTP server (Apache Software Foundation) - besplatni (Open Source) web poslužitelj (platforma). Razvijan i održavan od strane otvorene zajednice programera.

 

Komentiranje za ovog članka više nije moguće.


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix